Svake godine izgubimo 30 sekundi proljeća, tvrde naučnici

Svake godine čovječanstvo izgubi 30 sekundi proljeća, tvrde naučnici. Uzrok za skraćenje proljeća na sjevernoj polulopti je pomjeranje Zemljine ose.
spring_birds_photography_proljece_ptice_fotografija_vijesti_zanimljivosti_No_Limit_InfoPočetak proleća, prema kalendaru zemalja na severnoj hemisferi, zove se Zemljina prolećna ravnodnevnica. Zemljina osa, koja je nagnuta za 23,5 stepeni u odnosu na svoju orbitu, nije tada okrenuta ka Suncu, kao što je tokom dugodnevnice u leto, niti je okrenuta od njega kao što je za vreme zimske kratkodnevnice, već je na pola puta između te dve tačke.

Prema izveštaju portala “Živa nauka”, promena izazvana kolebanjem Zemljine ose zove se precesija, a zbog nje leto počinje 30 sekundi ranije svake godine. Ovaj postepeni pomak u orijentaciji deo je ciklusa koji traje 26.000 godina. To znači da će tek posle 8680. godine, kada će biti najkraća anomalija, proleće početi da vraća svoje izgubljeno vreme od leta (produžavaće se svake godine). Do te daleke 8.680 godine proleće će izgubiti 55,541666666 sati, što je oko dva i po dana.

Trenutna naučna teorija glasi da je 23,5 stepeni Zemlje u odnosu na ravni njene orbite (što omogućava različita godišnja doba) nastalo sudarom Zemlje sa objektom nazvanim Teja, koji je bio veličine Marsa. Prema ovoj teoriji, veliki sudar je pomerio Zemlju sa svoje pozicije i poslao sirove sastojke iz kojih je Mesec kasnije formirao orbitu oko Zemlje.

Izvor: Vesti-online.com

Leave a Reply