Stari kontinent najposjećenija turistička destinacija

Prošle godine Stari kontinent je posjetilo 588 miliona turista, što je za 22 miliona više (+4%) u odnosu na 2013. godinu. To znači da je od ukupnog broja turista u 2014. godini Evropa bila destinacija za više od 50 odsto njih.
Europe_Evropa_travel_putovanja_tourism_turizam_vijesti_No_Limit_InfoNajveći rast, gledajući po regionima, ostvaren je u Sjevernoj i Južnoj Evropi i na Mediteranu (+7%), dok je u Zapadnoj Evropi ostvaren skroman rast od 2 odsto. Bez promjena bilo je u Centralnoj i Istočnoj Evropi, što je prvi put poslije tri godine da ovaj region stagnira, primjećuje Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

Na drugoj poziciji po posjećenosti u prošloj godini našla se cjelina Azija i Pacifik sa 263 miliona turista, što je povećanje od 13 miliona (+5%).

Sjeverno-istočna Azija i Južna Azija su najviše napredovali (+7%), a slijede Okeanija (+6%) i Jugo-istočna Azija (+2%).

Sjeverna i Južna Amerika šampioni su kada je porast broja gostiju u procentima u pitanju +7%. Ipak, ta dva kontinenta u prošloj godini posjetilo je daleko manje turista nego Aziju, a da ne govorimo tek o poređenju sa Evropom – 181 milion turista.

Najbolji rezultat u ovoj cjelini ostvarila je Sjeverna Amerika (+8%), potom Karibi (+8%), dok je u Centralnoj i Južnoj Americi bilo 6 odsto turista više u odnosu na 2013. godinu.

Porast broja gostiju ostvario je i Bliski Istok, koji je 2013. godine imao pad broja gostiju. Ovaj region posjetilo je 4 odsto (2 miliona) više turista u 2014. godini, što je na kraju iznosilo 50 miliona gostiju.

Afriku je u 2014. godini posjetilo milion turista više (+2%), a sveukupno 56 miliona, prenose agencije.

Izvor: Capital.ba

Leave a Reply