Šta će se sve dogoditi za vrijeme pomračenja sunca

Totalno pomračenje, rezultat Mjesečevog prolaska između Zemlje i Sunca, moglo bi prouzrokovati probleme u solarnom napajanju.
solar_eclipse_sun_earth_pomracenje_sunca_vijesti_tema_dana_No_Limit_InfoTotalno pomračenje Sunca koje nam se bliži – najveće u Evropi od 1999 – blokiraće više od 90 odsto Sunčeve svetlosti iznad nekih delova Evrope, a dogodiće se 20. marta i trajaće oko dva sata, s vrhuncem nešto manjim od tri minute.

Totalna pomračina, rezultat Mesečevog prolaska Zemlje i Sunca, mogla bi da prouzrokuje probleme u solarnom napajanju, piše “Hafington post”.

Stručnjaci evropske mreže operatera sistema za prenos električne energije, stacionirane u Belgiji, već se mesecima pripremaju za pomračenje, što uključuje i koordinaciju akcija u slučaju da se pojave veći problemi.

– Proizvodnja solarne energije smanjiće se sa 17,5 gigavata na 6,2, a potom će se ponovo povećati na 24,6 GW, što znači da će se sistem u samo pola sata morati da se prilagodi novonastalim uslovima – objašnjava Patrik Grajhen, izvršni direktor berlinske stanice za obnovljivu energiju, Agora Energiewende za “Finanšal tajms”.

Ukratko, stručnjaci pomračenje nazivaju svojevrsnim “stres-testom” za energetsko napajanje, no, većina njih slaže se u tome da ne bi trebalo biti većih problema.

– U većini slučajeva, solarne stanice koriste dodatni izvor napajanja tako da je njihova pouzdanost na vrlo visokom stepenu, stoga ne bi trebalo biti većih problema – objasnio je londonski stručnjak za solarnu energiju Džon Mejer za CNBC te dodao upozorenje o obaveznom korišćenju zaštitnih naočara ako nameravate baciti oko na nebo za vreme pomračenja.

Izvor: Telegraf.rs

Leave a Reply