Italijanska kuhinja: Panna Cotta desert

Panna Cotta (panakota) je klasik italijanske kuhinje. U prevodu znači “kuhano vrhnje”. Postoje mnoge varijante ovog kremastog, osvježavajućeg deserta, ali zajedničko im je to da su jednostavne za pripremu. Ono što panakotu čini veoma ukusnom su raznovrsni prelivi.
italian_sweets_recipes_Panna_Cotta_fruits_panakota_deserti_recepti_No_Limit_Info
Potrebno:
8 listića želatina
600 ml slatke umućene pavlake
3 vanilin šećera
štapić vanile
250 g šumskog voća (može i zamrznutog)
150 ml bijelog vina
2 kašike soka od limuna

Priprema:

Želatin namočite u dosta hladne vode da omekša (držite ga u vodi oko 15 minuta). Zagrijte do vrenja slatku pavlaku sa vanilin šecerom i sklonite s vatre. Želatin iscijedite, rastopite u vreloj pavlaci pa ostavite sa strane da se prohladi. Pavlaku sa želatinom rasporedite u 4 mala kalupa ili čašu za posluživanje (zapremine 150 ml) i držite u frižideru najmanje dva sata.

Preliv: za pripremu preliva šipku vanile po dužini zarežite, pa joj sastružite srž. U šerpici izmiješajte vanilu, njenu srž, voće, vino i sok od limuna, stavite na laganu vatru da se polako zagrijeva i pustite da se kuva još oko tri minute. Po potrebi dodajte malo vode i šećera. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Izvadite mahunu vanile.

Prije posluživanja, kalupe kratko zaronite u vrelu vodu i oštrim nožem odvojite krem od zida posudica, izručite in na tacnu, prelijte prelivom i poslužite.

Leave a Reply