Forum za razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji

Oko 60 odsto žena u Srbiji ne radi, a od ukupnog broja privrednika u zemlji preduzetnice čine tek četvrtinu, ocijenjeno je danas na prvoj konferenciji Foruma za razvoj preduzetništva žena u Srbiji.
women_business_image_poslovna_zene_srbija_vijesti_tema_dana_No_Limit_InfoNa osnivačkoj konferenciji Foruma, čiji su inicijatori Evropski pokret u Srbiji i Privredna komora Srbije (PKS), rečeno je da svega oko 15 odsto preduzetnica obavlja samostalan posao, dok je u samostalnom biznisu dvostruko više muškaraca.

„Bez obzira da li neko rekao da nećemo praviti razliku između ženskog i muškog preduzetništva, podaci ipak kažu da razlika postoji i da je ona ozbiljna“, kazala je potpredsjednica Vlade Srbije i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Prema njenim riječima, podaci pokazuju i da se žene koje se uključuju u preduzetništvo, nakon godinu ili dvije, a maksimalno tri godine suočavaju sa ozbiljnim problemima u finansiranju biznisa.

Na Konferenciji će biti usvojena i potpisana Deklaracija kojom će se članice Foruma obavezati da posvećeno rade na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za razvoj ženskog preduzetništva.

Kao prvu prioritetnu oblast djelovanja, Forum navodi obrazovanje, u okviru koje će raditi na uspostavljanju partnerstava biznisa sa sistemom neformalnog i formalnog obrazovanja koje bi obezbijedilo kvalitetan kadar koji odgovara potrebama preduzetnica i realnostima privrede Srbije. Beta

Izvor: Capital.ba

Leave a Reply