Čaša crnog vina efektna kao i vježbanje u teretani

Istraživanje koje je sproveo univerzitet u Alberti, u Kanadi, pokazuje da je čaša crnog vina jednako efektna po naš organizam kao i sat vremena vježbanja u teretani, prenosi My Daily.
red_wine_glass_sunset_crno_vino_casa_zalazak_sunca_beach_plaza_tema_dana_vijesti_No_Limit_InfoNaime, ovaj univerzitet je ukazao na značajne zdravstvene prednosti koje daje resveratrol, jedinjenje koje se nalazi u crnom vinu. Rezultati su pokazali da resveratrol proizvodi slične efekte onima koje dobijamo nakon vežbanja.

Prema mišljenju glavnog istraživača Džejsona Dajka, ova otkrića će naročito pomoći onima koji nisu u mogućnosti da vežbaju.

Resveratrol poboljšava fizičku sposobnost, srčanu funkciju, jača mišiće i to na isti način kao što se to dešava posle jednog treninga. Mislim da bi resveratrol mogao da pomogne onim pacijentima koji nisu u fizičkoj mogućnosti da vežbaju, rekao je on. Resveratrol može da “imitira” vežbanje za njih, dodaje.

Pogodnosti za zdravlje koje može da donese čaša vina su brojne i već poznate. Mnoge studije ukazuju na to da oni koji piju čašu crnog vina dnevno imaju manje šanse da obole od demencije ili raka, da je vino dobro za srce, protiv starenja, a i da može da reguliše nivo šećera u krvi.

A uz to, crno vino ubrzava puls, pokazuje ovo istraživanje, baš kao i vežbanje. Napomenimo, istraživanje se odnosi isključivo na crno vino i kanadski istraživači su ga sproveli na pacovima, ne na ljudima.

Ukoliko ipak želite da malo povećate resveratrol u organizmu probajte borovnice, kikiriki puter, crno grožđe i crnu čokoladu.

Izvor: Vesti-online.com

Leave a Reply