Auto-gume na struju

Novi pneumatik kompanije “Goodyear” nazvan je “BH03” prema šifri koju je dobio u razvoju. Pneumatik generiše električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnog sistema prenosa snage kao i druge elemente na armaturi.
Goodyear-EV_electric_tires_gume_na_struju_automobili_cars_vijesti_zanimljivosti_01_No_Limit_InfoFuturistički konceptualni pneumatik, razvijen u Centru za inovacije “Goodyear”-a, a koji ima mogućnost da svoju deformaciju i vibracije pretvori u električnu energiju, predstavljen je na ovogodišnjem Međunarodnom salonu automobila u Ženevi.

Kako je saopštila je danas slovenačka firma Goodyear Dunlop Sava Tires, novi pneumatik nazvan je “BH03″ prema šifri koju je dobio u razvoju. S obzirom na to da na globalnom tržištu vlada sve veće interesovanje za električne automobile, očekuje se da će ta inovacija odigrati važnu ulogu u aktuelnim raspravama o mobilnosti u budućnosti.

– Na razvoj konceptualnog pneumatika koji proizvodi električnu energiju podstakla nas je zabrinutost za životnu sredinu i izvore energije. Svaka futuristička ideja najpre predstavlja društveni izazov, a mi nameravamo da se uključimo, jer radimo na tome da stvorimo bolju budućnost. Ubeđeni smo da će u budućnosti ovaj pneumatik biti inspiracija i pronaći svoje mesto u razvoju – rekao je Žan-Pjer Žezet, glavni direktor Goodyear-ovog Centra za inovacije u Luksemburgu u kome je razvijen idejni model.

Pneumatik generiše električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnog sistema prenosa snage kao i druge elemente na armaturi, navedeno je u saopštenju.

Električna energija stvara se na osnovu efekata koji se javljaju kod dve vrste materijala. Prva vrsta su termoelektrični materijal koji struju “prave” tako što upijaju svetlost i toplotu iz okoline dok točak stoji, što je u ekstra crnoj gumi prilično olakšano, a kad se točak pokrene preuzima toplotu koja se stvara pri kotrljanju.

Kod drugog materijala se stvara takozvani piezoelektrični efekat što znači da se na njegovim krajevima javlja električni napon kada je opterećen promenljivim pritiskom. Guma je protkana tim materijalima u obliku trodimenzionalne mreže koja predstavlja unutrašnju strukturu pneumatika.

Dodatna pogodnost je što ta struktura može da nosi težinu vozila ako se pneumatik probuši, što bi predstavljalo alternativni pristup tehnologiji “Ranonplat” (RunOnFlat). Novi pneumatik opremljen je i širokim kanalom po svom obodu koji povećava otpornost na proklizavanje na mokroj podlozi i ima jedinstven način da apsorbuje buku.

Za sada je taj pneumatik isključivo idejne prirode i “Goodyear” ne namerava da ga proizvodi. Konceptualni pneumatici su deo inovativnih procesa preduzeća koji se razvijaju sa ciljem da izazovu debatu i rasprave o mogućim rešenjima i podstaknu inženjere da razmišljanjem iz drukčijeg ugla gledanja dođu do pametnih rešenja za pametnu budućnost, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Telegraf.rs / Tanjug

Leave a Reply